با استقرار حکومت غزنویان تجارت در مناطق شرقی ایران رونق فراوانی یافت. ایران با موقعیت جغرافیایی خود و قرارگرفتن بر سر راه هندوستان و چین- دو مملکت پرنعمت دنیای آن زمان - شاهرایی جهت فروش امتعهگران بهای ممالک یادشده به سرزمینهای دیگر از بینالنهرین تا اروپا به شمار میرفت. در این میان تجّار ایرانی عامل مهم این داد و ستد در سرزمینهای وسیع بودند.
سنگبست به لحاظ موقعیت جغرافیایی خاص خود و اهمیّت فرهنگی، تجاری و سیاسی از نقاط بسیار مهم در خراسان قدیم بود. در این منطقه تاسیسات معماری مهمّی چون: مناره، کاروانسرا و مقبرهای منسوب به ارسلان جاذب که در دوره غزنویان در خراسان ساخته شد، از اعتبار بسیاری برخوردار است. این بناها الهام گرفته از آرامگاه امیر اسماعیل سامانی در بخارا میباشد. و تقریبا کهنترین اثر معماری اسلامی بر جای مانده در خراسان امروز است. سنگبست احتمالا در ادامه همان چهار طاقیهای دوران ساسانی ساخته شده است. کاربرد مصالح و کتیبههای کوفی آن نشان دهنده تفاوت این بنا با بناهای دوران ساسانی است.
این مکان در دوره رونق خود یعنی در عهد غزنویان در سده سوم و چهارم هجری، قمری مورد توجه ارسلان جاذب سپهدار توس واقع گردید و به خاطر قرار گرفتن در شاهراه اصلی جاده ابریشم چنان مرکزیت پیدا کرد که به محل عبور کاروانها، تجّار و مسافران تبدیل شد.