پس از اعطای امتیاز نفت جنوب به ویلیام ناکس دارسی در1280ش/1901م، که به شکلگیری شرکت نفت ایران و انگلیس منجر شد، این شرکت بنا بر نیاز خود در حوزه عملیات نفتی، شروع به استخدام کارگران ایرانی نمود و به تدریج و با ورود نیروی کاری که از دیگر مناطق ایران به خوزستان مهاجرت کردند و نیز توسعه تأسیسات نفتی، کارگران مناطق نفتخیز با مطالبات جدی شرکت را وارد چالش بزرگی نمودند. تمرکز بیش از هزاران کارگر در نقاط نفتخیز، در شرایط بد اقتصادی و معیشتی سرانجام به حضور و زمینهسازی عناصر چپ در میان کارگران، تشکیل اتحادیههای کارگری و نهایتاً اعتصابات کارگران شرکت نفت، منجر شد. در تیر ماه 1325ش یکی از بزرگترین اعتصابات کارگری ایران از سوی کارگران مناطق نفتخیز خوزستان، به وقوع پیوست که موضعگیری شرکت نفت را نیز به دنبال داشت. پژوهش حاضر به بررسی پیامدهای این اعتصابات و چگونگی شکلگیری آن میپردازد.
واژگان کلیدی: شرکت نفت ایران و انگلیس، اتحادیههای کارگری، حزب توده، شورای متحده
محمدرضا علم, دکتر, کاشانی, سکینه. (1393). بررسی اعتصابات کارگران شرکت نفت ایران و انگلیس در تیر ماه 1325ه.ش و پیامدهای آن. مجله تاریخ, 9(35), -.
MLA
دکتر محمدرضا علم; سکینه کاشانی. "بررسی اعتصابات کارگران شرکت نفت ایران و انگلیس در تیر ماه 1325ه.ش و پیامدهای آن". مجله تاریخ, 9, 35, 1393, -.
HARVARD
محمدرضا علم, دکتر, کاشانی, سکینه. (1393). 'بررسی اعتصابات کارگران شرکت نفت ایران و انگلیس در تیر ماه 1325ه.ش و پیامدهای آن', مجله تاریخ, 9(35), pp. -.
VANCOUVER
محمدرضا علم, دکتر, کاشانی, سکینه. بررسی اعتصابات کارگران شرکت نفت ایران و انگلیس در تیر ماه 1325ه.ش و پیامدهای آن. مجله تاریخ, 1393; 9(35): -.